Kediler Hangi Tadı Alamaz – Kedilerde Tat Alma Duyusu

Kediler tatlı tadı haricinde ekşi, acı ve tuzlu tatları algılayabilirler. Bu durum bütün kedi cinsleri için geçerlidir.

 0
Kediler Hangi Tadı Alamaz – Kedilerde Tat Alma Duyusu

Kediler canlılar arasında en hassas kokuya duyarlı hücrelere sahip hayvanlardır. Dokunma duyuları patilerinde ve bıyıklarında olmakla birlikte tat alma duyuları ise dillerinde mevcuttur. Peki kediler hangi tadı alamaz veya hangi tadı alabilirler?

Kediler hangi tadı alamaz veya hangi tadı alabilir sorusunun cevabını şöyle anlatabiliriz ;

Kedilerin dilleri ve gırtlaklarının bir bölümünde doku tepecikleri bulunur. Bu doku tepeciklerine papilla adı verilir. Yetişkin bir kedide 250 adet papilla bulunmaktadır. Bu papillalarda 40’tan 40.000’e kadar tat alma tomurcuğu bulunmaktadır.

Kediler tatlı tadı haricinde ekşi, acı ve tuzlu tatları algılayabilirler. Bu durum bütün kedi cinsleri için geçerlidir. Tüm kedi ırkları tatlı dışında tüm tatları algılayabilmektedirler. Kedilerin dillerindeki her bir tomurcuk yediği mama ve gıdaların içerisindeki kimyasalları keşfedebilmektedirler.

Peki kediler neden tatlı tadını alamaz?

Kedilerin genlerinde tat almalarını sağlayan tomurcukların içerisinde tatlı tadını algılayacak kısım yoktur. Bu tomurcuklar T1R2 ve T1R3 adında alt birimlerden oluşmaktadır. Ancak kedilerde T1R2 geni bulunmaz. Bu durumdan dolayı da tatlıları genellikle yemezler. Yeseler de tatlarını algılayamazlar.

Kedilerin hepsinde görülen bu durum bazen acaba tatlı tadını alıyor mu? Sorusunu akıllara getirebilir. Bunun sebebi ise genellikle kedi besleyen insanların bildiği üzere kedilerin sizin elinizde gördüğü kek, dondurma, çikolata gibi gıdalara sanki çok seviyormuş gibi iştahlı gözlerle bakması ve elinizdekini yeme isteğidir.

Bu tatları yediğinde kesinlikle tatlı tadını almazlar. Bu saymış olduğumuz gıdaların içerisinde süt, yağ gibi malzemeler bulunur. Kediler yedikleri gıdalardan bu süt ve yağ gibi malzemelerin tatlarını alabilirler.

Çikolata Kedileri Kör Eder mi ?

“ Aman kedi tüyü ciğerine yapışır kanser olursun! “ hurafesinden sonra “ Kedine çikolata verme kedin kör olur! “ hurafesi meşhur olmuştur. Toplum arasında gereksiz ve kanıtlanmamış bir çok bu tür laflar dolaşmaktadır. Araştırmadan bu kör etme mevzusunu duyan kedi severler bu söze inanırlar ve kedilerini çikolatadan uzak tutmaya çalışırlar. Bu uzak tutma kediler için daha iyidir evet ancak kör olma gibi bir durum söz konusu olamaz.

Çikolatada fazla miktarda şeker ve yağ bulunmaktadır. Fazla şeker ve yağ ise kedinize verildiğinde kilo alımına sebep olur, bu şekilde ilerlerse de bu kilo alımı obeziteye yol açabilir. Yani çok fazla çikolata yeme durumunda kedilerde obezite riski artar. Obezite ile birlikte de bir çok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Yani bir sorun bir diğerini getirerek kediniz üzerinde domino etkisi yaratır.

Çikolatada kediler için şeker ve yağdan daha fazla tehlike içeren kafein ve the omromine bulunur. Şeker yukarıda belirttiğimiz zararları getirirken kafein ve theobramine daha fazla ve daha kısa sürede zarar verir.

Yani sonuç olarak çikolata kör etmez ancak kediniz için oldukça zararlı bir yiyecektir. Kedinizin çikolata yemesine engel olmanız sizin ve kediniz açısından en iyisi olacaktır.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

kedi Tüm çabamız, can dostlarımızın hayatına küçük de olsa bir dokunuş yapabilmek. Bu çabamız hiçbir şekilde, maddi kaygılar gütmeden sizlere sunulmaktadır. Kedilere özel, bu site olan Kedi Yavrusu 'da kısa bir yolculuğa başlayın!