KEDİ BAKIMI
Kedilerde FIP Hastalığı ve Korunmanın Yolları
Kedilerin korkulu rüyası haline gelmiş ve tedavisinin mümkün olmadığı tehlikeli hastalıklardan biri de FIP (Feline Infectious Peritonitis) hastalığıdır.

Hayvanlarda da, tıpkı insanlarda olduğu gibi, tehlikeli ve bulaşıcı hastalıklar vardır. Aynı zamanda bu tehlikeli hastalıklar, hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Evcil hayvan sahiplerinin bu konuda riskte oldukları da ortadadır. Fakat hayvanların tüm sağlık bakımlarının yapılması, bu riski önemli ölçüde ortadan kaldırır. En çok sahip olunan evcil hayvanlardan biri olan kedilerde de ciddi sorunlara yol açan hastalıklar mevcuttur.
Kedilerin korkulu rüyası haline gelmiş ve tedavisinin mümkün olmadığı tehlikeli hastalıklardan biri de FIP (Feline Infectious Peritonitis) hastalığıdır. Bu hastalığın etkeni ise FeCoV virüsünün mutasyona uğramış hâli olan FIP virüsüdür. FIP hastalığı nın İran kedilerinde ve Siyam kedilerinde genetik olarak yatkınlığı bilinmektedir.
Hastalığın Bulaşması
Feline Enteric Coronavirüs, kediler arasında oldukça yaygın bir virüstür. Genellikle toplu hâlde yaşayan hayvanlar arasında daha sık görülür (hayvan barınakları, petshoplar, pansiyonlar vb.). Hastalık, yoğun olarak solunum yolu, sindirim sistemi, kıyafetler, mama kabı ve yataklardan bulaşmaktadır.
Bu hastalığın 1 ya da 2 kedi besleyen evlerde görülme sıklığı 1/5000’dir. Araştırmalara göre bu hastalığa yakalanan 20 kediden sadece 1’i kurtulabilmektedir. FECV çok yaygın bir virüstür fakat bu yaygın olma durumuna rağmen enfekte kedilerin birçoğunda FIP hastalığı gelişmez. Enfekte kedilerde FECV, mutasyona uğrayarak FIP hastalığı na dönüşür ve bu oran yaşlı ve genç kedilerde daha fazladır.
Hastalığın Belirtileri
Kedilerde görülen ve ölümcül hastalık olan FIP’in iki çeşidi mevcuttur: ıslak ve kuru. Hastalığın iki çeşidi de öldürmektedir fakat ıslak çeşidi, kuru çeşide göre daha hızlı ilerler ve daha sık görülür.
Islak (Effusive)
Kedilerde göğüs içinde biriken sıvı veya abdemon, solunum güçlüğünü ortaya çıkarır. Karında gözlenen genişleme, kilo kaybı, iştahsızlık, sarılık, ateş ve ishal gibi belirtiler de görülebilir.
Kuru (Non-Effusive)
Bu hastalıkta kuru çeşidinde de ateş, kilo kaybı, sarılık, iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir. Vücudun her hangi bir bölümünde sıvı birikmesi vs. olmaz. Ayağa kalkma, yürüme ve buna benzer fonksiyonlarda güçlükler meydana gelir.
FIP’in Önlenmesi
FIP hastalığı nın ne yazık ki bir tedavisi yoktur. Yapılan tedaviler ise semptomatiktir. Verilen ilaçlar kedinin ömrünü biraz daha uzatır. Bu hastalıktan korunmanın tek yolu ise aşıların düzenli olarak yapılmasıdır. Bu hastalık kesinlikle insanlara ve diğer hayvanlara bulaşmamaktadır.
-
KEDİPEDİA3 sene ago
Yavru Kedilerin Gözleri Ne Zaman Açılır?
-
KEDİPEDİA2 sene ago
Kedilerin tuvalet problemi
-
KEDİ CİNSLERİ3 sene ago
Scottish Fold Kedilerin Özellikleri ve Bakımı
-
KEDİPEDİA3 sene ago
Kedilerde Kulak Temizliği
-
KEDİPEDİA3 sene ago
Kedilerde Aşı Sonrası
-
KEDİPEDİA3 sene ago
Kedilerde Kızgınlık Dönemi
-
KEDİ FOTO GALERİ5 sene ago
Annesinin aynısı birbirinden şirin kedi yavrusu
-
KEDİ BAKIMI3 sene ago
Kedi Tüylerinde Keçeleşme