KEDİ BAKIMI
Kedilerde Mide Sorunları ve Tedavi Yöntemleri
Kediler arasında mide problemlerinin en yaygın nedenleri arasında tüy yutma ve kürkte yer alan pislikleri yutma yer almaktadır.

Evde kedi beslemek insanların hobileri arasında yer almaktadır. Evcil hayvan beslemek, hayvanların bakımlarının da yapılmasını gerektirmektedir. Fakat evcil hayvan bakımı kolay değildir. Özellikle hayvanlarda hastalıklara karşı önlem almak ve tedavi etmek kolay değildir. Bu yazımızda da kedilerin mide hastalıkları ve bu hastalıkların tedavini ele alacağız.
Kediler arasında mide problemlerinin en yaygın nedenleri arasında tüy yutma ve kürkte yer alan pislikleri yutma yer almaktadır. Bu durumların ikisi de kusmayı beraberinde getirir. Aynı zamanda yün ve iple oynamak da kusma belirtisinin yanı sıra ishâle de yol açar.
Kedilerde Kusma
Bir kedinin kusmasının pek çok nedeni vardır. Bunlardan bazıları tehlikeli hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Fakat bazı kusmalar da endişe edilmeyecek durumların neticesinde ortaya çıkar. Basit, sıradan, nadir kusmalar önem taşımazlar. Fakat sürekli olarak yaşanan kusmalar ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilir.
Kedilerde Akut Kusma
Kediler doğaları gereği tüy ve kıl topakları ve midede olmaması gereken bazı maddeleri kusabilirler. Bu tür kusmalar salya akıtma ile başlar ve genelde hareket bulantısının bir sonucudur. Sağlıklı kedilerde bulantı sonrası birkaç saat yiyecek ve içecek verilmemesi gerekir.
Kedilerde Sürekli Olarak Kusma
Tekrarlanan ve sürekli baş gösteren kusmalar hayati tehlikeye yol açabilecek sorunlardan kaynaklanabilir. Bu durumda kedilerin hemen bir veteriner hekime götürülmesi gereklidir.
Kedilerde Aralıklı Olarak Kusma
Kedilerde aralıklı olarak kusma bir yiyecekten kaynaklanan alerji, tümör ve benzeri metabolik hastalıklar ve ülserden kaynaklanabilir. Aralıklı olarak kusma durumunun günlerce sürmesi hâlinde hemen bir veterinere başvurulması gereklidir.
Kedilerde Kanlı Kusma
Midede ya da ince bağırsakta ülser oluşumu, yabancı maddelerin vücuda girmesi, zehirlenme veya tümörler kanlı kusmaya davetiye çıkaran etmenler olabilir. Bu durum önemli enfeksiyon sorunlarına yol açabilir.
Kedilerde Kusma Tedavisi
Kedide oluşan kusma probleminin ardından kedinin yaşına, vücut formuna, kusmanın ciddiyetine ve nedenine bağlı olarak 4-24 saat süreyle yiyecek vermemek gereklidir. Fakat sık aralıklarla su verilmesi gerekir. Yeniden yiyecek verilmeye başlandığında ise az yağlı, sindirimi kolay, lezzetli ve protein bakımından zayıf olan yiyecekler verilmesi en doğrusudur.
-
KEDİPEDİA2 sene ago
Yavru Kedilerin Gözleri Ne Zaman Açılır?
-
KEDİPEDİA1 sene ago
Kedilerin tuvalet problemi
-
KEDİPEDİA2 sene ago
Kedilerde Kulak Temizliği
-
KEDİ CİNSLERİ2 sene ago
Scottish Fold Kedilerin Özellikleri ve Bakımı
-
KEDİPEDİA2 sene ago
Kedilerde Aşı Sonrası
-
KEDİ FOTO GALERİ5 sene ago
Annesinin aynısı birbirinden şirin kedi yavrusu
-
KEDİPEDİA2 sene ago
Kedilerde Kızgınlık Dönemi
-
KEDİ CİNSLERİ2 sene ago
British Shorthair Özellikleri ve Bakımı