Kedilerde Sinir Sistemi
Kedilerde sinir sıkışması sinirlerin etrafında yer alan dokuların sinire baskı yapmasının sonrasında görülen bir durumdur.
Kedilerde sinir sistemi kapsamlı bir konudur. Bu bölgenin zarar görmesi birçok ciddi hastalığın da nedeni olabilir.
Kedilerde Sinir Sıkışması
Kedilerde sinir sıkışması sinirlerin etrafında yer alan dokuların sinire baskı yapmasının sonrasında görülen bir durumdur. Sinir sıkışması ile kedilerde genelde hissizlik, uyuşma olabilir. Bazen de ağrılı şekilde kendini gösterir.
Kedilerde Denge Bozukluğu
Kedilerde denge bozukluğu kafaya alınan darbeler, nörolojik bazı hastalıklar, zehirlenme vakaları, yabancı cismin kulağa kaçması, iç kulakta iltihap gibi nedenlerle olabilir. Eğer kedilerde dengesiz yürüme varsa en kısa sürede veterinere götürmeniz ve durumun kaynağına göre bir tedavi yöntemi geliştirilmesini sağlamanız önerilir.
Kedilerde Felç Belirtileri
Kedilerde felç belirtileri oluştukları yere göre değişmekle beraber bacaklarda yaygın şekilde kendini gösterir. Hareket edememe, hissizlik halleri olması halinde en kısa sürede veterinere götürülmesi gerekir.
Kedi Felci Tedavisi
Kedi felci tedavisi zaman alan, başarılı olma ihtimali zorlayıcı bir hastalıktır. Tedavi sürecine başlanmadan önce röntgen, MR gibi görüntüleme yöntemlerinden yardım alınır ve buna göre bir tedavi şekli belirlenir. Kedilerde felç tedavisi sürecinde bakımına özen gösterilmesi gerekir. Hayvanda yeni bir hastalığın daha oluşmaması için bu ayrıntı önemlidir.
Kedilerde Omurilik Kırığı
Kedilerde omurilik kırığı çoğu zaman yüksek katlardan sırt üstü düşen kedilerde görülür. Yavru kedilerde daha sık rastlanan bir durumdur. Kedilerde arka ayakların tutmaması, daha kötüsü hiç hareket edememe gibi haller görülebilir. En kısa sürede veterinere götürülmeli ve iyi bir bakım yapılmalıdır. Kedilerde sinir zedelenmesi durumundan daha ciddi bir soruna işaret eden omurilik kırılmasında bazen uyutulan kediler de olabilmektedir.
Kedilerin Felç Olma Nedenleri
Kedilerin felç olma nedenleri trafik kazaları, merkezi sinir sisteminin hasar görmesi, yüksekten düşme, disk fıtıkları gibi etkenlerdir. Bunlar bazen kedilerde geçici felç olarak da görülebilirken bazen daha ciddi hasarlar bırakabilir.
Felçli Kedilerde Bakım
Felçli kedilerde bakım çok özenli şekilde yapılmalıdır. Bunun nedeni kedinin dışkısını tutamaması, yürüyememesi, hareket kısıtlılığı olmasıdır. İdrarının enfeksiyona neden olmayacak şekilde temizlenmesi gerekir. Aksi halde yeni bir tane daha hastalık oluşur. Ayrıca yattığı şekil değiştirilmeli, hareket etmesi sağlanmalıdır. Uzun süre felçli kedilerde yara olabilir.
Kedilerde Kafa Travması Belirtileri
Kedilerde kafa travması belirtileri acil müdahaleyi gerektiren durumlardır. Eğer kedinizin kulaklarından, makat bölgesinden, ağzından ya da burnundan kan geliyorsa ciddi bir sorun göstergesidir ve en kısa sürede veterinere götürülmelidir. Travmalarda yaygın şekilde bu durum görülür.
Yavru Kedilerde Denge Kaybı
Yavru kedilerde denge kaybı genellikle doğal birer durumdur. Kemik ve hareket kabiliyetlerinin tam gelişmemesi nedeniyle yürürken dengesiz şekilde görüntü olabilir. Ancak fiziksel olarak gelişimi olmasına rağmen denge kaybı devam ediyorsa bu halde mutlaka bir veterinere götürülmelidir. Kulak içi iltihap gibi bir soruna işaret edebilir.
Kedilerde Arka Bacak Felci
Kedilerde arka bacak felci travmalara bağlı olarak görülen bir durumdur. Sinirlerdeki hasar, omurilik zedelenmesi gibi sorunlarda arka bacakları taşıyamama, hareket ettirememe görülür. Kedi hiç iyileşmeyecek kadar kötü şekilde travma yaşamışsa bu durumda veteriner kontrolünde uyutulması da yapılabilir. Bu en son başvurulan bir durumdur ve kedinin hayatının işkenceye dönüşmemesi hedeflenir.
Kedilerde Kafa Travması
Kedilerde kafa travması kafaya bir madde ile vurulması gibi nedenlerle olabilir. Bazen kaza geçirmesi nedeniyle de olabilir. Acil müdahale gereken bir durumdur.
Kedilerde Ani Felç
Kedilerde ani felç sadece fiziksel travmalara bağlı olmayabilir. Paraziter felç gibi nedenlerle de oluşabilir. Bu gibi hallerde veterinere götürülmesi ve tedaviye başlanması gerekir. Yavru kedilerde de görülebilen bir durumdur.
Tepkiniz Nedir?