Kediler Balkondan Atlar mı

Kediler balkondan atlar mı sorusuna detaylı bir şekilde cevap arayacağız.

 0
Kediler Balkondan Atlar mı

Kediler balkondan atlar mı, Her geçen gün yepyeni bir kediler videosu ya da yüzümüzü güldüren bir kedi fotoğrafı ile karşı karşıya geliyoruz. Mutluluk duygusunu harekete geçiren bu sevimli kedilerin varlığı, bir yoldaşlık ilişkisi yaratıyor.

Evde kedi besleme oranında kayda değer bir artış söz konusu.  Muzip davranışları, keskin zekaları ve sürprizlere açık tüm halleriyle evde bir kedi ile beraber yaşamak kesinlikle büyük bir ayrıcalık sağlıyor.Fakat evde kedi beslemenin çok ciddi bazı sorumlulukları olduğunu da söylemeden geçmemeliyiz. Onların temel özelliklerini, yeme alışkanlıklarını, hangi durumda hangi duygu hali içinde olduğunu kavramak bir bakıma ciddi bir emek ister. 

Bazı konular oturduktan sonra da kediler ve sahipleri arasında müthiş bir dostluk köprüsü oluşmaya başlıyor.

Kedi sahipleri internetten kediler balkondan atlar mı sorusunu sıklıkla aratırlar. Kediler temel düzeyde yaşama tutunma güdüleri kuvvetli hayvanlardır. Bu meseleye her şeyden önce bu bilgiyi cebinizde tutarak bakmalısınız.

Bu bakımdan yüksek ve tehlikeli alanlara karşı belli bir bilince sahip olan kediler, genelde kaza sebebiyle balkon ya da pencerelerden aşağıya düşmektedir.

Genelde kedi sahipleri kedilerinin çok zeki olduklarını düşünerek bu konuya gerekli özeni göstermezler. Oysa ciddi önlemler alınmadığı sürece kedilerin balkondan atlama ya da düşme olasılığı her zaman mevcuttur. Elbette kediler diğer hayvanlarla kıyaslandığı zaman zeka seviyesi en yüksek hayvanlardan biri olarak değerlendirilebilir.

Fakat bu durum kedilerin balkondan kaza sonucu düşmeyeceği anlamına asla gelmez.  Bu yazımızda kediler balkondan atlar mı sorusuna detaylı bir şekilde cevap arayacağız.

Kedilerin zeki oldukları kadar çok meraklı hayvanlar olduğunu biliriz. Evde yaşayan çocuklar için alınan önlemlerden daha farklı önlemler almak gerekiyor. Bu meraklı dostların, yüksek katlardan yere çakılmasına alan yaratmayın.

Düşme Şikayetleri Yazın Artıyor

Veteriner hekimleri evcil kediler ile ilgili düşme vakalarının sanılandan çok daha fazla olduğunu vurguluyor.  Bilhassa bu tip şikayetler içinde de  bulunduğumuz yaz döneminde yoğunlaşıyor.

Yaz aylarında odalarınızda klima benzeri bir soğutucu yoksa hayvan kendisini nefes alacağı alanlara taşıma refleksi verir. Bu sebeple sıcak yaz günlerinde onları pencere veya balkon kenarlarında görürüz.

Evcil kediler özellikle gece saatlerinde balkonlarda avlanmayı ya da çeşitli oyunlar oynamayı çok severler. Bu saatlerde avlanmalarına müsait olan diğer böceklerin ortaya çıkması onların balkon ya da pencere kenarlarında daha çok vakit geçirmelerini sağlar.

Örneğin balkonun dışa dönük taraflarına konmuş olan bir kelebek düşme konusunda büyük bir risk yaratır. Kedilerde avlarına karşı çok ciddi bir odaklanma söz konusudur. Bu aşırı odaklanmanın  ne yazık ki bazı bedelleri olabilmektedir.

Evcil kediler balkonda veya pencerede dururken, havada uçuşan kuşlara karşı ilgileri artar.  Ortaya koydukları avlanma refleksi, karanlıkla da birleşince farkında bile olmadan yüksek katlardan ne yazık ki düşebiliyorlar.

Sevimli dostlarımıza bu açıdan yaz mevsiminde ve bilhassa gece vakitlerinde çok daha fazla ilgi göstermemiz gerekiyor. Onların ağaçlara ustalıkla tırmanmaları sizin için yanıltıcı olabilir. Ev eşyaları ya da balkon demirleri, pencere kenarları yapı olarak farklıdır ve buralarda bazı  acemilikler yaşayabilirler.

Hangi Katlar Daha Risklidir?

Genelde kat sayısı yükseldikçe riskin ve kaza konusundaki bedellerin artacağı sanılır. Oysa ki bu durum kediler için pek geçerli sayılmaz. Kedilerde, yukarıda da bahsettiğim üzere yaşama tutunma konusunda ciddi bir içgüdü bulunur.

Teknik olarak yüksek bir binadan düşen bir canlının kendini kontrol edebilmesi ve düşüş şeklini ayarlayabilmesi bir yere çarpmadığı ölçüde asla mümkün değildir. Kedilerin dört ayak üzerine düşme konusunda ne kadar usta olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Hatta bu konuda birçok deyim bile bulunur.

Bu, yavru kediler için bile geçerli olan bir durumdur.  Gerçi nankör kedi sahipleri tarafından daha özenli bir şekilde izlendiği için düşme olasılıkları genelde daha düşük oluyor.  Kedilerin dört ayak üstüne düşebilmesi için belli başlı koşullar gerekir.  Araştırmalara göre kediler bu pozisyona dört aşama sonunda gelebiliyor.

Bu aşamaları bir çizim üzerinde rahatlıkla görmek mümkündür. Kediler bu pozisyonu sağlamak adına çok alçak alanlardan düşmemeliler. Örneğin 2. kattan düşen yavru kediler, beşinci kattan düşen bir kediye kıyasla daha çok risk barındırır. Bu durum kulağa her ne kadar ilginç gelse de bilimsel açıdan makul bir açıklaması bulunur.

Genelde insanlar düşük katlarda oturdukları için, düşse de bir şey olmaz mantığı ile yaklaşıyorlar. Oysa ikinci kattan düşen bir kedi düşme anında uygun mesafeyi yaratamadığı için ciddi bedeller ödeyebilmektedir. Kedilerin paraşüt mantığıyla kendilerini kontrol ettiklerini, bu özelliklerini de vücut ve iç kulak yapılarına borçlu olduklarını rahatça söyleyebiliriz.

Nasıl Önlemler Alınabilir?

Kediler balkondan atlar mı sorusunu soranların, öncelikle bu konuda nasıl önlemler alınabileceğine odaklanması gerekiyor. Çünkü çok basit birkaç önlemle bile bu tehlikeden kurtulmamız mümkündür. Kediler için elbette balkonlar nefes alacakları, serinleyecekleri, hatta avlanıp oyunlar oynayacakları alanlardır.

Bu alanları onlara yasaklamak çok yanlış bir yönelim olur, bunun yerine pencere ve balkon gibi alanlardan kedilerin yine faydalanmasını sağlayarak küçük önlemler almak daha doğru olacaktır. Bu riske karşı alınabilecek en basit önlem, cam ve balkonlara tel takmaktır.

Tel, kedinin görüş alanını etkilemez; ancak kediler kuşlara odaklandığı anda refleks olarak öne fırladığında en azından bu tellere çarpacaktır. Sineklik genelde bu konuda çok da güvenilecek bir önlem sayılmaz. Çünkü veterinerler sinekliğe atladığı için pencereden düşen çok sayıda kedinin olduğunu söylüyor.

Sinekliğin diğer tarafında bulunan ve oraya takılmış olan bir böcek kedinizin kuvvetli bir şekilde sinekliğe abanmasına neden olabilir. Sabit teller kilolu kedilerde bile kesinlikle işe yaramaktadır. Pencerelerinizin görüntüsünü bir nebze etkilese de bunun kedinizin hayatında daha önemli olmadığını unutmayın. Balkon demirleri yapı olarak daha sık olursa veya demir düzeyleri yükseltilirse yine aynı şekilde güvenli  bir ortam yaratılabilir.

Düştükten Sonra Nasıl Müdahale Yapmalıyız?

Gerekli önlemleri almadığınız için kediniz evinizin camından, teras katından veya balkonundan düştü ve siz bunu fark ettiniz. Asla panik yapmadan aşağı inin. Eğer kediniz dört ayak üstünde, paraşüt mantığıyla daha düşük bir şiddetle düşmeyi başarmışsa zaten çok fazla bir darbe almaz.

Fakat bu tip anlarda kedilerin sanki hiçbir şeyi yokmuş gibi görünseler de mutlaka veterinere gösterilmelidirler. Diğer durumda, yani yere daha ters biçimde düşen kediler için vakit oldukça değerlidir. Öncelikle hayvanın nefes alıp almadığını hızlıca kontrol edin. Bilhassa dilini yutup yutmaması oldukça önemli bir konudur. Dilini yutan hayvan, nefes alma şansına sahip değildir.

Kedinizi fazla hareket ettirmeden bir köşeye çekin ve acilen en yakın veterinere ulaşın. Düşme vakalarında kedilerin çoğunlukla çeneleri zarar görebiliyor. İdrar keseleri de aynı şekilde bu tip düşmelerde çabuk zarar görür.  Bu tip sonuçlar ameliyatı zorunlu kılacaktır.

Omurilik bölgesinde bir hasar oluşmuşsa bu daha ciddi riskler taşıyabilir. Ne yazık ki sevimli dostlarımızın felç olma olasılığı gündeme gelir.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

kedi Tüm çabamız, can dostlarımızın hayatına küçük de olsa bir dokunuş yapabilmek. Bu çabamız hiçbir şekilde, maddi kaygılar gütmeden sizlere sunulmaktadır. Kedilere özel, bu site olan Kedi Yavrusu 'da kısa bir yolculuğa başlayın!